KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 542 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 610 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 612 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 612 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 612 napja

mgitta AH - A sárkányok és az egyetlen ellenség
mgitta - 2850 napja
18

Ma a sárkányok történetét tekintjük át összefoglalóan, hogy milyen kapcsolatban is állnak/álltak egymással az idők folyamán. Figyelem, apróbb spoilerek lesznek az új Wow regényből!

Valamikor, réges-régen a Titánok rendet hoztak egy kicsiny bolygó, Azeroth világára. Miután megelégedtek munkájukkal, távoztak a bolygóról, sorsára hagyva annak lakóit. Mikor visszatértek, azt látták, hogy gonosz teremtmények, a Régi Istenek Istenek (Old Gods) támadták meg a bolygót, pusztítást és káoszt hozva a világra. A Titánoknak sikerült legyőzniük ezeket a gonosz teremtményeket, azonban elszörnyülködve tapasztalták, hogy a Régi Istenek olyan mélyen összefonódtak Azeroth-tal, hogy elpusztításuk egyben a bolygó vesztét is jelenti. Mivel nagyon szerették ezt a kicsiny világot, ezért életben hagyták a Régi Isteneket, és bebörtönözték őket a bolygó belsejében. Emellett védő mechanizmusokat is létrehoztak.
 

A védelem egyik része volt, hogy a titánok kiszemeltek öt sárkányt (akik mind más sárkánynemzetséget képviseltek), rendkívüli hatalommal ruházták fel őket, és Azeroth védelmét adták ki részükre feladatul. A vörös sárkány Alexstrasza Eonartól, minden élet titán őrétől az Élet-hozó (Life-Binder)  nevet kapta, hogy Azeroth minden élőlénye felett őrködjön. Alexstrasza vált a sárkányok királynőjévé is. Húga, a zöld sárkány Ysera az Álmodó (Dreamer) szintén Eonartól kapta meg az álmok feletti uralmat, és hogy egy különös dimenzión, a Smaragd Álmon (Emerald Dream) keresztül őrizze Azerothot. A nyugodt és bölcs bronz sárkány, Nozdormut Aman’thul az idő őrzésével bízott meg, lehetővé téves számára, hogy magában őrizze az időt, így ettől kezdve az Időtlen (Timeless One) néven ismerték. Malygos, a kék sárkány Norgannontól, a varázsok őrzőjétől a mágia feletti uralmat kapta, és őt később a Varázsszövőként (Magic-weaver) emlegették. A fekete sárkány Neltharion, a Föld Őrzője (Earth-Warden) pedig Kaz’gorothtól, a titánok kovácsától a föld és minden földben rejtőző dolog feletti uralmat kapta.


 

Ezt követően a titánok távoztak, az Aspektusokra bízva a bolygót. A sárkányok a halandóktól távol, egymással azonban barátságban végezték dolgukat, és felügyelték a világot. A sárkányok kora azonban az Aspektusok kudarcával végződött: az éjelf királynő, Azshara az Örökkévalóság Kútjának (Well of Eternity) energiáit felhasználva portált nyitott, amelyen át a Lángoló Légió (Burning Legion) szolgái és Sargeras kívánt Azeroth-ra lépni.
 

A sárkányok összefogtak a veszéllyel szemben, és Neltharion javaslatára erejüket egy Sárkányléleknek (Dragon Soul) nevezett fegyverbe helyezték, hogy majd ezt vessék be a csatába. Ez azonban az akkorra a suttogásoktól már megőrült Neltharion árulása miatt ellenkezőleg sült el: miután a fekete Sárkány Aspektus a maga erejét nem adta hozzá a fegyverhez, azt a többi sárkány ellen fordította. Ettől kezdve a fegyvert Démonléleknek (Demon Soul) kezdték hívni. Egy rövid időre a kék sárkányoknak sikerült kikerülniük a fegyver hatalma alól, ezt azonban Neltharion – vagy ahogy már magát hívta, Halálszárny (Deathwing) – azzal büntette, hogy szinte az összes kék sárkányt kiirtotta. Nemzetsége elvesztésének fájdalmában megőrülve Malygos Északszirtre (Northrend) utazott, a kontinensről leválasztotta a kék sárkányok lakhelyét, Coldarrát, és bezárkózott otthonába.
 

A maradék három sárkánynemzetségnek az éjelfek segítségével végül sikerült megszerezniük a Démonlelket és legyőzniük a fekete sárkányokat. Nozdormu, Alexstrasza és Ysera olyan varázslatot tettek a fegyverre, amely nem engedte meg, hogy Halálszárny használni tudja, ezután pedig elrejtették a Démonlelket. Az Ősök Háborúja (War of the Ancients) végeztével Alexstrasza, Nozdormu és Ysera megáldotta Nordrassilt, a Világfát, majd visszavonultak saját nemzetségeikhez.
 

Ezt követően a sárkányok már nem tudtak egymásban feltétel nélkül megbízni, ezért közöttük egység sem jöhetett létre. Halálszárnytól és a fekete sárkányoktól nemcsak a kék sárkányok szenvedtek súlyos veszteséget, hanem a zöld, a vörös és a bronz sárkányok is. A bizalom hiánya miatt minden sárkánynemzetség maga küzdött az időről-időre felbukkanó fekete sárkányokkal. A bizalmatlanságot növelte, hogy bár Halálszárny már nem férhetett hozzá, de a Démonlélek fogva tartotta a sárkányok valódi erejét.
 

A sárkányok tehát a maguk életét élték, és a Sötét Portál (Dark Portal) megnyitásáig mindösszesen egyszer, az Áradó Homok Háborúja (War of the Shifting Sands) során fogtak össze az éjelfek megsegítése érdekében. A Háború következményeként a kék sárkány Arygos, a zöld sárkány Meritha és a vörös sárkány Caelestrasz ezer évre Ahn’Qiraj foglya lett.
 

A Második Háború során Halálszárny rávette a Sárkánybendő (Dragonmaw) ork klánt, hogy használják a megtalált Démonlelket. Az orkok a fegyver segítségével rabszolgájukká tették Alexstraszát és a vörös sárkányokat. Alexstrasza társa, Korialstrasz a többi Aspektushoz fordult, hogy segítsenek kiszabadítani a Sárkánykirálynőt. Miután Rhoninnak, az ember mágusnak sikerült széttörnie a Démonlelket Halálszárny egyik pikkelyével, és így minden sárkány visszakapta korábbi erejét. Az Aspektusok visszanyert erejükkel Halálszárny ellen fordultak, legyőzték őt, Halálszárny pedig Draenorra menekült.


 

A Harmadik Háborúban a sárkányok segítettek a halandóknak visszaverni a Lángoló Légió támadását, azonban az éjelfek új világfáját, Terdrassilt nem áldották meg. A Háború után minden sárkánynemzetség visszavonult, és pár évig ismét teljes elszigeteltségben éltek egymástól, mindegyik a maga gondjával küzdve.
 

A zöld sárkányok, akik a Smaragd Álmot (Emerald Dream) őrizték, egy rejtélyes támadással, a Rémálommal (Nightmare) néztek szembe a druidák segítségével. Egy idő után maga Ysera is a Rémálom foglyává vált, és a zöld sárkányok vezető nélkül éltek.
 

A bronz sárkányok, akik az Idő Barlangjaiban (Caverns of Time) található idővonalakat őrizték, észrevették, hogy egy misztikus sárkányfaj, a Végtelen sárkányok (Infinite dragons) bizonyos idővonalakat akár erőszakosan is meg kívánnak változtatni. A bronz sárkányok semmit nem tudtak a Végtelen sárkányokról, arról, hogy honnan jöttek, ki a vezetőjük és mi a céljuk, ezért Nozdormu elindult az Időben, hogy megkeresse ezekre a választ, azonban hamarosan az Idő foglya lett, és senki se tudott vele kapcsolatba lépni.
 

A fekete sárkányok tovább folytatták Halálszárny megkezdett munkáit, hogy új sárkányfajokat hozzanak létre. Sinthariának sikerült a Külső Földeken (Outland) a Draenor szétszakadása által keletkezett nether, vagyis alvilági energiák segítségével létrejött Alvilági sárkányokból (nether dragons) további machinációkkal Alkony-sárkányokat (Twilight dragons) létrehoznia. Halálszárny fia, Nefarian pedig a kromatikus sárkányoknak (chromatic dragon) nevezett fajjal kísérletezett, amelynek az volt a lényege, hogy a többi sárkányfaj tulajdonságait vegyíti egymással. Szerencsére ezeknek a teremtményeknek egyike sem érte meg a felnőttkort, mivel túl instabil volt hozzá.
 

A vörös sárkányok is próbálták veszteségeiket pótolni, majd szembenézni a Falka (Scourge) támadásával a Rubint Szentély (Ruby Sanctum) ellen, ahol a sárkánytojásokat őrizték. Emellett a kék sárkányok által jelentett veszéllyel is szembe kellett nézniük.

Miután a Démonlélektől visszanyerte erejét, Malygos az értelmét is kezdte visszaszerezni. Azeroth mágia-használatának vizsgálata után arra jutott, hogy a halandók visszaélnek az arcane használatával, így ismét fennáll a veszélye annak, hogy a Lángoló Légió visszatér Azerothra, ezért úgy döntött, hogy elpusztít minden halandó mágia-használót. Ezt sem Alexstrasza, sem a Kirin Tor nem nézhette tétlenül, és kitört a Nexus Háború.
 

A Háború során Alexstrasza ismét összehívta a sárkányokat, és megalakította a Wyrmrest Egységfrontot (Wyrmrest Accord), amely gyülekezésének helyszínéről, a Wyrmrest Templomról kapta a nevét, ahol a legenda szerint a titánok megbízták az Aspektusokat. Az Egységfront célja a kék sárkányok és Malygos legyőzése volt, és a vörös sárkányok voltak a legaktívabbak benne. Alexstraszán kívül a többi Aspektust követek helyettesítették, így Yserát Lord Itharius, Nozdormut Chromie, míg érdekes módon jelen volt egy fekete sárkány képviselő, Nalice, és a kék sárkány Kalecgos is.
 

Malygos legyőzésével az első Aspektus halálára került sor, akit ráadásul a többi sárkány ölt meg halandók segítségével. Halála után az Egységfront tevékenysége alábbhagyott, ráadásul Nalice is otthagyta őket. A különböző sárkánynemzetségek továbbra is a saját gondjaikkal voltak elfoglalva.
 

A Kataklizma (Cataclysm) pusztítása után Alexstrasza ismét az egységet követelte a többi sárkánytól, ezért újabb tanácskozást hívott össze a Wyrmrest Templomba. Ezen a tanácskozáson már részt tudott venni a Rémálomból kiszabadult Ysera, aki immár a Felébredt (Awakened) nevet viselte, Nozdormu hollétéről azonban még mindig nem volt tudomásuk, és a kék sárkányok is vezető-választás előtt álltak. Az összegyűlő sárkányokat azonban az alkony-sárkányok támadása zavarta meg. Miután súlyos veszteségeket szenvedtek, a sárkányok ismét szétszéledtek.
 

Ysera és az időközben visszatérő Nozdormu azonban rájöttek valamire: csak egységben tudják legyőzni a velük szembenálló ellenséget. Aspektussá válásuk óta már az első problémánál szétszakadtak, és a teljes egységet (vagyis mind az öt Aspektus egységét) azóta sem sikerült elérniük. A Titánok különféle hatalmakkal ruházták fel őket, azonban a kötelességük közös volt: Azeroth védelme. Ysera látomása szerint, amíg ezt az egységes védelmet nem érik el, nem lesz Azeroth biztonságban, és az Aspektusok mind elpusztulnak, beleértve magát Halálszárnyat is.
 

Nozdormu ezenkívül még két fontos hírrel érkezett vissza: az egyik, hogy rájött, hogy ő maga a végtelen sárkányok vezetője, de azt nem tudja, hogy ez az igazi idővonalban fog-e megtörténni. A másik, hogy észrevette, hogy a sárkányok viselkedése egy bizonyos mintát követ, és ez a minta azt mutatja, hogy valaki, vagy valakik nagyon el akarják pusztítani az Aspektusokat.
 

Bizonyos suttogások rávették Nelthariont, hogy árulja el szeretteit, és forduljon ellenük. Ysera a Rémálom foglya lett, amelynek okozója valójában sokkal öregebb, mint Xavius. Nozdormu a végtelen sárkányok vezetőjeként szembeszáll saját feladatával, erről azonban többet nem tud, de meg van győződve arról, hogy ezt nem ép ésszel fogja megtenni. A qirajiak bebörtönöztek három sárkányt egy ősi gonosznak engedelmeskedve.


 

A bronz Aspektus szerint egyetlen ellenség áll a támadások mögött: a Régi Istenek. Ezek a gonosz teremtmények, akik káoszt és pusztulást kívánnak hozni a világra, suttogásukkal megőrjítették a föld mélyén lakó Nelthariont, és így közvetve a legtöbb sárkány haláláért felelősek voltak. Egy Régi Isten, N’Zoth az, aki valójában a Rémálom mögött állt, és Yserát fenyegette. A Régi Isteneket imádják az Alkony Pörölyének (Twilight’s Hammer) tagjai is, akik Halálszárnnyal szövetkezve sikeresen felélesztettek egy kromatikus sárkányt, kifejezetten az Aspektusok ellen.
 

Ysera és Nozdormu szerint csak teljes egységben tudnak majd a sárkányok szembenézni a Régi Istenek jelentette veszéllyel szemben, ezért félre kell tenniük egymás között minden bizalmatlanságot és tartózkodást, és egyesülniük kell a közös cél érdekében. Mind az ÖT Aspektusnak. Alexstrasza, Ysera, Nozdormu és a frissen megválasztott Kalecgos nem lesznek elegek. Szükségük van a Föld Aspektusára is, vagy legalábbis a föld erejére. Ha nem találnak mást, akár halandók is alkalmasak lehetnek a feladatra. Halandók, akik mély és szoros kapcsolatban állnak a földdel. Sámánok. Go’elnek sikerült egy alkalommal a föld erejét közvetítenie a sárkányok számára. Hogy ezt több alkalommal is meg fogja-e tenni, vagy a sárkányok más megoldást választanak, ezt egyelőre nem tudjuk. Csak annyi bizonyos, hogy az Alkony Órájával szemben kizárólag az egységes Aspektusoknak van esélyük megvédeni Azerothot. A káosz felett csak a rend győzedelmeskedhet.
 

A párhuzamos dimenziók létezését a valóságban (avagy a mi valóságunkban, ugye) is kezdik egyre többen vallani, köszönhetően a kvantumelmélet kaotikus avagy a jelenlegi tudásunkat és agyi kapacitásunkat meghaladó "törvényeinek" (egyes elmék szerint előfordult már, hogy a tényleges semmiből pár másodperc alatt létrejött egy atom, majd eltűnt).

A WarCraft lore-ban is írnak arról, hogy Nozdormu előrelátja saját halálát, de vajon ha a készítők belevágták az alernatív világokat, akkor melyikben fogja ezt megakadályozni?
...tényleg nagy sámán is vált belőle, nem legyőzhetetlen (lásd az ő megöléséért adható achi-t a Cata előtt) és nem halhatatlan...

Nemmintha Malygos az lett volna...
#15 | Greed válasza #13
Kicsit zavaros az összefüggés iránya. Az árnyék eredhet max a fénytől, mellesleg egyenletesen szórt fényű bevilágításnál árnyék sem lesz szerintem...
Csakhogy a békének nem a káosz az ellentéte...
Ne felejsd el a káosz mindennek az alapja, a káoszból született minden Smiling amig béke van, addig káosz is , ahogy ameddig árnyék van addig fény is ^^
#12 | Fea válasza #10
Mint korábban említettük, egy fekete sárkány tojást megtisztítottak. Cata végével Deathwingnek elég nagy valószínűséggel vége, nekem eléggé logikusnak tűnne, hogy ez a megtisztított fekete sárkány lenne az új Earth-Warder.
Mint már írtam, egyáltalán nem biztos, hogy abban az idővonalban lesz Nozdormu az infinite sárkányok vezetője, mint amiben játszunk. Nozdormu azt tudja, hogy ebben az idővonalban, ami a helyes, hogyan fog meghalni. Nem biztos, hogy ezt akarja megakadályozni, lehet, hogy ez a tény segít neki rájönni, hogy az infinite sárkányok valóban a mi idővonalunkban jöttek létre, vagy egy alternatív idővonalból jöttek át.

Az új Golden-könyvből kiderül, hogy léteznek alternatív idővonalak, ahol másképpen alakul a történelem, mint a miénkben, és az idővonalak akár át is járhatók. De többet erről nem szeretnék elspoilerezni, aki kb. középfokú angol nyelvtudással rendelkezik, vagy arra készül, az mindenképpen olvassa el, mert nem hosszú és nem nehéz és nagyon élvezetes.
#10 | Roselis válasza #9
Illidan vagy a (második) Lich King még rendben van, hiszen ők is "egy voltak közülünk", de egyre istenszerűbbek lesznek a játékosok, hiszen már olyan nagyhatalmú lényeket, mint Malygos illetve később Deathwing is áldozatul estek nekik, pedig ők a lore alapján félisteni erejű halhatatlan lények, akiket közönséges harcos vagy mágus nem tud megsebezni (Broxigar cheatelt a fejszével!). Nozdormu is csecsemővé változtathatná a rátörő kalandozókat (avagy visszautazhatna lvl 1-es szintjük korába és addig gank-olhatná őket, amíg ki nem lépnek és ki nem törlik a karakterüket), a készítők pedig csak nehézkesen tudnánk beleszőni a lore-ba a kalandozókat, ha már a sárkányaspektus tudja, hogy ki(k) öli(k) meg őt?

Thrall, mint Earth-Warder viszont tényleg nevetséges; egy idegen faj képviselője, aki invázió során kerül Azerothra és mégha tényleg nagy sámán is vált belőle, nem legyőzhetetlen (lásd az ő megöléséért adható achi-t a Cata előtt) és nem hallhatatlan. Keresnének inkább egy épeszű feketesárkányt rá vagy tőrödjenek bele, hogy Deathwing nélkül, sőt ellenében kell lecsapniuk az Old Gods-okat.
wow_c_414435
#8 | mgitta válasza #7
Azt azért nem tudjuk, hogy Nozdormu vajon az igazi idősíkban válik-e az infinite sárkányok vezetőjévé, vagy egy alternatív idősíkban. (és ezt maga Nozdormu sem tudja, most ennek fog utána járni). Mindenesetre azt mondta, hogyha ebben az idősíkban is válik vezetővé, biztos, hogy őt is megrontják ezért.

szerk.: az egész infinite sárkányok, meg különböző idősíkok téma megérne egy külön fejezetet az új könyv tükrében (korábban volt róla Törióra)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu